1 Aralık 2010

Wikiseeks

Bir alaca kıyamettir kopuyor dünyada... Ben bu konuda leaks (sızdırma) değil seeks (isteme) ile ilgileniyorum. Internette gizli belgeleri yayınlayan, benim parada pulda gözüm yok gerçekler ortaya çıksın diye konuşan bir gruptan söz ediyoruz.

Türk medyasını kurcaladığım zaman maalesef konuyla ilgili sadece sansasyon yaratacak başlıkları görüyorum. Genelinin içi boş kalıyor konu ile ilgili.. Kimse de bir şey bilmiyor ya tam olarak, belki de bundan. Genel Başkan Yardımcısı Çelik'in konuyla ilgili açıklamasını mesela bugün Radikal'den okudum. Kendisi Türkiye'nin isminin çoğu belgede geçmiş olmasına sevinmiş olmalı ki Dış Politikamız işliyor demek ki birilerinin canını sıkmışız diyor. Efendim dış politikaya edecek lafım yok, çok ayrı bir mevzu, ancak Wikileaks'ten bile nasıl mutlu olabiliyorsunuz diye sorasım geliyor... Türkiye ile ilgili haberlerin fazla olmasına övünmek ne kadar da acınası bir durum. Haberi okurken gülmeye başladığımı itiraf etmem gerek. Ülkem en ufak ve hatta negatif bir durumdan dahi pozitif bir şeyler çıkarmaya çalışıyor. Neden böyle bir gayeniz olsun ki? Wikileaks'in amacı, istediği şey devletlerin gözünü açması bence. Oturup Amerikalı diplomatların söylediği cümleleri bu kadar basit yorumlamak üzüntü verici bir durum.

Devlet Bakanımız Sayın Çiçek ise belgelere bir terör örgütü edası ile yaklaşmış ve demiş ki bunu "parça tesirli biraz da fitne çıkarmaya müsait 'belgeler' olarak görüyorum." Parça tesirli demek bravo ne kadar da yaratıcı bir cümle kullanılmış. Sayın Şahin ise daha da ileri gidiyor ve diyor ki bu konu ABD'nin bilgisi dahilinde yapılmıştır. "ABD'ye rağmen bu bilgilerin internet sitesinde yayınlandığı kanaatinde değilim."

Bir bakanımız bomba benzetmesi yaparken Meclis Başkanımız ABD'nin ne kadar da güçlü bir ülke olduğunu dile getiriyor. Sayın Çelik ise pastadan büyük parça kapma niyetinde. Konunun muhalefet ayağı ise zaten sarpa sarmış durumda, AKP'ye yüklenen bir grup insan topluluğu var. Harala gürele konuşuyor, atıp tutuyorlar.

Ben mi garip karşılıyorum bu haberleri acaba diye düşünüyorum bazen? Ne muhalefet ne de ana partinin tutumu hoşuma gidiyor wikileaks hakkında. Belki de bu grubun ana amacını anlamak gerekiyor. Afganistan'da sürmekte olan savaş ile ilgili açıklamaları var mesela grubun. Ölüm sayısının söylenenin ne kadar üstünde olduğuna, işlerin iyi gitmediğine dair. Ama bunlardan hiç kimse bahsetmiyor şu anda, Irak-Afganistan mevzu dışı edildi.

Amerika'lılar durumu vahim görüyor. Devletlerinin yaptığı bütün o diplomasi girişimlerinin, elde edilmiş güvenin sarsıldığının farkındalar. Biz ne yapmışız diyen pek yok. Daha çok CIA nerede? Neden bulmuyor bu kişileri de işlerini görmüyor diye düşünen bir kaç zihniyet de var.

Soruların ana kaynağı hep wikileaks'in ne istediğine dayanıyor. Açıklık istiyor, demokrasinin düzgün yürümesini istiyor... Amerika düşmekte olan bir güç şu an için. Ancak düşüşü hızlı bir şekilde olmayacak. Yeni bir dünya düzeninin kapısı çalınıyor. Aramaya gerek yok, "az biraz" seneye o kapıyı karşıdan açmasalar da kıracaklar olacak. Çok kutuplu bir düzen geliyor. Internet'in ve bilgi erişiminin yükselmekte olduğu, ekonominin ana silah olacağı bir düzen...

Wikiseeks diyor ki engelleme medyayı konuşsun, bildiğini aktarsın. Bu ne kadar doğrudur, gereklidir o işin ayrı bir boyutu.