8 Mart 2007

Şaka mı bunlar?

Lütfen şaka olsun. Basamakları geri mi iniyoruz? Komiklik mi yapmaya çalışıyorlar nedir, anlamadım ki?

1- "www.youtube.com sitesine erişim İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2007/384 sayı ve 06.03.2007 tarihli kararı gereği engellenmiştir."

2 - A.A.
"Ö-SE-YE-ME g...mü ye" şarkısı için 7 genç hakkında dava açıldı.

Kurduklari muzik grubuyla, Ogrenci Secme ve Yerlestirme Merkezi'ni (OSYM) protesto etmek amaciyla "O-SE-YE-ME" sarkisini yazan ve besteleyen 7 genc hakkinda, "kurul halinde calisan kamu gorevlilerine gorevlerinden dolayi hakaret" suclamasiyla dava acildi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi Basin Suclarini Sorusturma Burosu savcilarindan Kursat Kayral, OSYM Baskanliginin suc duyurusu uzerine baslattigi sorusturmayi tamamlayarak, dava konusu sarkiyi yazan ve besteleyen genclerin 1 yildan az olmamak sartiyla 1 yil 5 ay 15 gun hapisle cezalandirilmalari istemiyle sulh ceza mahkemesinde dava acti.

Davanin iddianamesinde, sozleri Cengiz S. tarafindan yazilan "O-SE-YE-ME" sarkisinin yine Cengiz S, Ibrahim A, Enis C, Mehmet A, Mustafa K, Resat S. ve Bahadir E'den olusan Grup Deli tarafindan bestelendigi, bir studyoda CD ortamina kaydedildigi ve kendi aralarinda cogaltildigi kaydedildi.

Dava konusu sarkinin Deli Grubu tarafindan "OSYM G... ye" seklinde MP3 olarak duzenlendigi ve www.youtube. com adli internet sitesinde yayinlandigi ifade edilen iddianamede, sarkinin, internet ortaminda cogaltilarak "umuma arz seviyesine geldigi ve tespit edilemeyen kisilerce sarki sozleri kullanilarak cirkin el ve vucut hareketlerinin yapildigi kliplere konu oldugu" belirtildi."


YouTube'un kapatılmasıyla ilgili Tarhan Erdem, bugünkü Radikal'de çok soğukkanlı bir yazı yazmış. Çok 'gerçek' bir gerçeği çok iyi ifade ettiği şu cümleleri aşağıda:

"...internette bir filmin engellenmesi, gerçekte, bir-iki gün sonra daha fazla 'tıklanması' sonucunu verir. Çünkü dünyanın birçok yerinde işi gücü olmayan 'çocuklar', görülmesi istenmeyen 'görüntüleri', bir başka kaynaktan yayımlarlar. İnternetin kendisi anarşist bir ortamdır, yasaklama anarşiyi teşvik eder ve ona bir tür meşruiyet kazandırır.
Yasak, yasaklanan üzerine ilgi çeker, bir klibi YouTube'dan kaldırsanız bile, dünyanın dört bir yanından gençler, 'yasaklı klibi benim sitemde görebilirsiniz' diye, kendi web sitelerini tanıtmaya başlarlar."

2 yorum:

  1. Youtube'u yasaklayarak memleketimizi kurtardik :) Afrika ulkelerinde pek akilli olmayan bir kral olur, boyle sacma sapan kararlar alir. Zimbabve'de mesela enflasyon sorununu cozmek icin kral fiyatlarin artirilmasini yasaklamisti - sonrasinda paranin tamamen degerini yitirmesine, bankaciligin cokmesine, insanlarin beyaz esya, televizyon gibi seyleri yatirim araci olarak kullanmasina sebep olmustu. Aileler o yuzden bodrumlarinda 8-9 buzdolabi falan saklamaya basladilar. Ama krala sorsan o olayi cozmus!

    -Enflasyon nedir?
    -Fiyatlarin artmasi.
    -Eee ben kralim, soyleyelim artirmasinlar o zaman fiyatlari.

    Dar goruslu, pek enine boyuna dusunulmemis, cahilce bile denebilecek bir cozum. Daha buyuk sorunlar cikarma potensiyeli yuksek olan, sorunun kendisini cozme ihtimali ise hic olmayan bir cozum. Youtube'n yasaklanmasi bunu hatirlatiyor. Yalniz biz bu noktaya gelmek icin cumhuriyet kurduk, efendime soyliyim hukuk sistemi duzenledik, hakimler avukatlar savcilar yetistirdik. Hayret valla.

    Hem zaten baska bir suru paylasim sitesi var. Dailymotion var mesela. Internet gibi ucu bucagi olmayan, nerede baslayip nerede bittigi bilinmeyen bir seyin bir tane noktasini kilitlemek nasil bir karar olabilir? Mesela Ankara'ya giris serbest, ama bizim evin catisindan giremezsiniz demek gibi bir sey. Iyi guzel de niye ille ordan girelim ki?

    Neyse cok yazdim. Kelimelerin kifayetsiz kaldigi bir durum hakkaten.

    YanıtlaSil
  2. Abla sabah sabah ne güldüm yahu! Fiyatların artmasını yasaklam mı? Durum gayet trajik tabi ama, gülmeden edemiyorum. Zaten bu yüzden yazının başlğını 'şaka mı bunlar' koydum.
    Süper örnek olmuş vallahi, hem Zimbabve hem de Çatı. :)

    Youtube'da ertesi gün, veya bir sonraki gün yasağı kaldırdılar. Kaldırmayıp ne yapacaklar? Ama önemli olan, hala böyle bir zihniyetin var olması. Hem de malesef yetkili mercilerde!

    Ben Türkie'nin yöneticilerinin, halkına layık olmadığını düşünüyorum. Çünkü gerektiği yerde, gerektiği kadar ve mantıklı tepkiler verebilen bir halkız. Bazen, halk olaraktan her şeyi biliyoruz da dalga geçiyoruz gibi geliyor. Bu konuyu uzun uzun yazayım daha sonra ben. :)

    Ehehe, enflasyon çözümüne bak! hey Allahım ya, cık cık cık:)

    YanıtlaSil