18 Temmuz 2007

El Yazısı

Fontself

El yazısına her zaman meraklıyımdır. El yazısıyla yazılmış bir şeyin, bir 'metin'den çok daha fazla şey ifade ettiğini biliyorum. Mektuba hiç girmeyeyim zaten, zira sırf bu nedenle bir 20 yıl kadar erken doğmadığıma üzülebilirim. Ha, yine yazarım da, kendi kendine pek zevkli olmuyor.

El yazısından karakter çözümlemesi de beni heyecanlandırıyor. Çünkü, az önce dediğim gibi, el yazısı, şekliyle şemaliyle birçok sırrı ortaya dökebiliyor. Oradan buradan karakter çözümlemelerine pek inanmam ama el yazısı deyince bir durmak lazım bence. Kaldı ki adli vakalarda eskiden beri kullanılan bir yöntem kendisi. Graphology / Grafoloji adı altında, el yazısı çözümlemeleriyle bilgili bir sürü kaynak bulabilirsiniz.

İnternetten "handwriting analysis" ve benzeri anahtar kelimeleri yazarak, birçok el yazısı çözümlemesi sayfasına gidebiliyorsunuz. Yalnız, ablamın birkaç sene önce gönderdiği ve sonuçlarını ağzım açık okuduğum bir site vardı ki, malesef bir türlü bulamıyorum. Ama bulacağım ve buraya yazacağım, söz.

Bir ara mektup hakkında bir yazı yazmak istiyorum.

Son olarak, yazının başında koyduğum resme ve bağlantıya geri döneyim de çemberi kapatayım. Fontself gibi daha birçok yerde el yazısı ile bilgisayar ortamına yazı yazma siteleri/ programları vardır eminim. Çünkü insanoğlu, bilgisayar ve internet hayatına girer girmez, o kadar büyük bir hızla aynılaştı ki, şimdi eski usül farklılıklara sarmaya başladı. Bu yazdığımız bloglar buna en güzel örnektir. Her neyse, şunu diyecektim: Öyle bir teknoloji geliştirilsin istiyorum ki, sadece 29 harfi kodlayıp 'al bu senin el yazın' diye önüme sürmesin; aynı zamanda ruh halime göre değişebilecek şekilde, büyüklükte, kalınlıkta, bozuklukta/ yayvanlıkta yazabilmemi sağlasın.

Yanında da kaymaklı ekmek kadayıfı ikram etsin.
:)

3 yorum:

  1. Denizcim el yazısının ben de hastasıyım bilirsin. Fekat gecen sene bana linkini gonderdigin el yazisindan karakter tahlili yapan site midir sirket midir işte, onlardan abuk sabuk mailleri hala almaktayim. Surekli "Barth's Handwriting" de şöyle bir kitap var, aman da berfu koş gel %50 indirim var konunun uzmanı ol" gibisinden taciz ediliyorum. Sana da geliyordur sanırım. Neyse ki artık bulk'a düşüyor da çok acı vermiyor.

    Ben de geçen gün bizim İltem'in elcağızlarıyla yazıp verdiği minik bir şiirini buldum. Onun yazısı da tam doktor yazısı gibidir, ama yine de bir şiiri el yazısından okumanın tadı başka oluyor.

    YanıtlaSil
  2. A evet, hatırlıyorum Berfucum ya. bana da gelmişti zun süre spam mailler. Bundan da bahsedecektim, unutmuşum.

    Ama o sitedeki çözümleme hakikaten çok güzel ve doğruydu. o zaman 'değer' diye düşündüğümü hatırlıyorum. %50 kitapları koşa koşa gidip almadığım için de kestile bir süre sonra mailleri zaten. :)

    Sitenin adı neydi berfu ya, hatırlıyor musun? Handwriting University gibi bir şeydi ama bulamıyorum bir türlü.

    YanıtlaSil
  3. 99 yılında yalamıştım en son zarfın yapışkan yerini. Şimdi bi mektup yazsam,gitsem postaneye, fatura yatırmak için kuyrukta bulunan onca insan, havale almak veya göndermek için bekleyen onca insan "napıyo yahu bu..mail denen bişey var" der mi acaba? onu da geçtim, mektubu vereceğim bi birim vezne vs gibi bi'şey kalmış mıdır acaba?

    geçenlerde portishead'in roads şarkısının, el yazısıyla yazılmış sözlerini aldım birinden.. çok samimiydi :)

    YanıtlaSil