26 Mart 2009

Kutuplaşma Tehlikesi

Tarhan Erdem'in (Konda) 29 Mart Yerel Seçimleri Araştırması'nın dosyasının tamamına, pdf formatında, Konda'nın resmi sitesindeki bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ben çok önemli bir kısmını paylaşmak istiyorum:

Kutuplaşma

KONDA, 22 Temmuz seçimini izleyen aylardan beri, kutuplaşmanın arttığını haber vermektedir. "Kutuplaşma", kişilerin toplumsal ve siyasal konularda, kişisel deney ve bilgisine başvurmadan, siyasal liderinin veya partisinin o günlerde söylediklerine uygun biçimde düşünmesi ve davranmasıdır.


Kutuplaşma sarmalına girmiş kişiler toplumsal konularda kendi akıllarının yönetiminde değillerdir. Sınırlı konularda her zaman belli oranda kutuplaşma her toplumda olabilir. Ancak bu çembere girenler yüzde 40-50‟yi aştığı zaman toplum için tehlike başlar. Bizde kutuplaşmanın esir aldığı kişilerin oranı -farklı kabullere göre değişmekle birlikte- yüzde 70‟in altında değildir. Acı olan, yetişmiş, aklı başında sayılacak kesimin, kutuplaşmanın çemberi içine sıkışmış olmasıdır.



Bu paragraf, araştırmanın tamamı okunduğunda daha anlamlı olacaktır. Çok önemli ve gerçekçi bir uyarı. Milletin AKP'ye doyma noktası gibi bir şeyi mi beklemek lazım bilmiyorum. Güçler ayrılığı ilkesinin de, demokrasi gibi içinin hızla boşaltıldığını düşündüğümden, aklıma bildiğim demokrasi çerçevesinde bir çözüm gelmiyor. Demokrasi dışındaki çözümleri de hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Bakalım ne olacak diye beklemekten başka çare var mı acaba?