10 Şubat 2007

Gevende

Gevende, 2000 yılında Eskişehir'de kurulmuş, psychedelic folk türünde müzik yapan, çok sevimli elemanları olan bir grup. İsmini ben ilk kez 10. Roxy Müzik Günleri birinciliğiyle duydum. Tek bildiğim Eskişehir'den olduklarıydı. Çünkü o sene Ankaralı gruplardan birincilik bekliyorduk. (RUJ üçüncü olmuştu yanlış hatırlamıyorsam.) İsimleri ve yaptıkları müzik çok hoşuma gitmesine rağmen sonrasında çok takip etmedim. Meğer bu arada H2000, Zeytinli Rock, Barışa Rock festivallerinde ve daha birçok mekanda/ortamda boy gösterip hayran toplamışlar. Grup şu insanlardan oluşuyormuş: Ahmet K. Bilgiç (ses-gitar), Ömer Öztüyen (viola), C. Ömer Uygan (trompet), Okan Kaya (bas gitar- cümbüş- ses), Gökçe Gürçay (davul, tencere, tava, damacana).

Buyurun önce son zamanlarda (2 Şubat'tan itibaren) MTV Türkiye'de Exclusive olarak yayınlanan, Nayu adlı şarkıya çektikleri muhteşem klibi izleyelim:


"Ne diyor bunlar abidik gubidik" demeyin. Sözlerin tamamı tersten okunmuş. Klip de, albüm de daha çok yeni olduğu için sözlerini netten bulamadım. Bir manyak dinleyip hepsini yazabilir, tersine de çevirebilir tabi. (Mesela ben.) CD'sini henüz almadım. Son CD alışverişimde, mağazaya girişimden kasaya kadar elimdeydi. Son anda Replikas'ın Avaz'ını almaya karar verdim. Ama Gevende'nin de evime girmesi yakındır.

Sosyomat'ın Gevende sayfasındaki bu kişi, Gevende'nin Nayu şarkısı için MTV Türkiye'ye yaptığı açıklamayı paylaşmış:

"...1999-2000 yıllarında Eskişehir'de hepimiz öğrenciyken kurduğumuz grubumuz zamanla kendini geliştirdi. Şimdi birimiz hariç mezun olduk. Birçok uluslararası ve ulusal festivalde sahne aldık. 2003'ten itibaren kendi şarkılarımızı yapmaya başladık. Aranjmanını ilk yaptığımız şarkı Nayu oldu. Başta söz yoktu, enstrümantaldi. Sonra bu şarkının söze ihtiyacı olduğunu düşündük, bir boşluk vardı sözsüzken. Sözleri yazıp ilk kaydı yaptık bilgisayarımıza. Gerçekten berbat olmuştu. Sonra sözleri tersten okuyarak kaydettik ve işte şimdi oldu dedik. Şarkının atmosferini tamamlamıştı..."


Bayılıyorum kuralları olmayanlara!

Gevende'nin çok beğendiğim sitesi dışında bir de bloğu var. Tıklanmalı, gezilmeli.

Peki acaba Gevende ne demek? Gevende, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde 'çalgıcı' anlamına gelen bir sözcük. Son gittiğim filmlerden biri olan Beynelmilel'de gevende neymiş, ne değilmiş çok güzel anlatılıyor.

Kapanışı Gevende'nin başka bir klibiyle yapalım. Aslında kısa film de sayılabilir. Samimi, kaliteli, bir o kadar da acıklı bir film olmuş.

4 yorum:

  1. burası pek güzelmiş. nayu'nun klibini de ilk kez izledim, sayenizde. teşekkür...

    YanıtlaSil
  2. Benden de teşekkürler. Sizin bloglarınız da çok güzel, takipteyim artık.

    YanıtlaSil
  3. Wuu, gevende ve Afrocelt soundsystem' e bir arada ayni sayfada rastlamak bana Eskişehir'de ögrenciliği hatirlatti.
    Bu arada, bu klip için kısa filme benziyor demişsinis. Haklısınız. Bu Gevende grup üyeleri' nin i-can kısa film yarısması için hazırladıkları ödül almıs bir kısa filmdi. kısacası bu altın cocukların 10parmagında 10 marifet var. Bugün hadi yemek yarismasi yapalim deseler, onda da ödül alırlar, yeter ki katılmak istesinler...

    YanıtlaSil
  4. En son If Performance Hall denen mekanda dinledikten sonra tekrar tekrar hayran oldum Gevende'ye. Dediğin gibi, 10 parmak 10 marifet durumu var demek ki. Canlı performanslarını da görünce Ankara'daki hiçbir konserlerini kaçırmama kararı aldım.

    YanıtlaSil