10 Şubat 2007

Na-Sevgili, Na-Darling


Bir ara "sevgililer gününü kutlamamak" modası vardı. Çiftlerin farklılaşma çabası adına yapılan bir anti hareketti. Sevgililer günü diye bir gün olmasını, bunun kutlanması, üstüne bir de illa ki hediye alınması zorunluluğunu saçma bulurlardı.

İlk başlarda güzeldi. Hakikaten 'amma da marjinal çift be' dediklerim oluyordu. Kısa bir süre sonra durum komikleşmeye başladı. Etraf sevgililer gününü kutlamamak için büyük çabalar sarfeden çiftlerle dolmaya başladı: Her gün en az 5 kere konuşup da 14 Şubat'ta birbirini aramayanlar mı dersiniz, tutup da özellikle o gün özellikle kavga edenler mi dersiniz, neler neler... 14 Şubat Lanetlileri diyorum ben onlara. Yazık yahu. Bırakınız kendinizi efendim. Sevgilisiniz işte, mutlu olmak/etmek için hazır bahane, daha ne?!

İşte bu anti-cilerden bir grup oturup bu konuda güzel bir web site hazırlamışlar. Be my Anti Valentine.


Üstteki 'card'lar okuyup da en çok güldüklerimden. Web sitelerinde, çok fazla olmasa da, daha örnekleri var.

Son olarak diyorum ki, herhangi bir şeyin 'anti'sindeyseniz eğer, karşısında olduğunuz şeyin önemini ve büyüklüğünü kabul etmiş oluyor, onu bir bakıma meşrulaştırıyorsunuz. Bence asıl 'Sevgililer Günü karşıtları', 14 Şubat gününü unutup gidenler, o günün önem ve özelliği aklına bile gelmeyenlerdir. Tabi bunlar ya Satürn'de uzay taşlarıyla ya da denizler altında balıklarla yaşıyorlardır. Bu kadar gözümüze sokuyorlar, unutmanın imkanı var mı?

En son olarak buradan sevgilisi olmayanlara sesleniyorum:
Bir sevgili edininceye kadar lütfen ama lütfen anti- manti takılmayın. Bu karşıtlık aslında gerçek düşünceniz olsa bile, bunu kimseye söylemeyin. Bir ezik gibi, efendime söyleyeyim, bir kompleksli gibi görünmeyin. Antin kuntin işler bunlar.

(::)

4 yorum:

  1. Konudan fazla ayrilmadan "hypocrite" kelimesi hakkinda yazayim. Turkce'ye tam olarak cevrilmeyen sevdigim kelimelerden bir tanesi. Bir seyi savunup baska bir sey yapmak, kendi kendini yanlislamak gibi bir sey. Mesela sanki degerleri, duygulari, inanclari varmis gibi konusup bunlari gercek hayatta uygulamamak... Genelde "f**** hypocrite" seklinde kullaniliyor :) Ikiyuzlu desen degil...

    Konudan nasil uzaklasmadiysam...

    Konu sevgililer gunune gelince hypocrite olmamak mumkun degil. Herkes gereksiz bir sey olduguna, her gunun sevgililer gunu olmasi gerektigine, alisveris icin bahane olduguna hemfikir. Ama sevgilini dusundugunde "herseye deger canim benim" deyip alisveris merkezinin yollarini tutanlar da cogunlukta. Biz hediye almiyoruz artik. Normalde hic gitmeyi bile dusunemeyecegimiz guzel bir yerde aksam yemegine gidiyoruz. Her sevgililer gunu icin cok guzel anilarimiz oluyor. Hic olmazsa hediyelik esyalara degil, hep bizimle kalacak bir hatiraya para harcamis oluyoruz diye dusunuyorum. Yaptigimiz isi dusununce de pek mantikli degil aslinda... Ama her sey harcanan parayla olculemiyor.

    YanıtlaSil
  2. Dur ben de konudan uzaklaşmayayım: :)
    Hypocrite gerçekten de çok ilginç bir kelimeymiş. Dediğin gibi açıklamak için 'iki yüzlü' hiç yetmiyor. Böyle insanları anlatan tek bir kelime olması ne güzelmiş! Valla ben bunu bu şekilde kullanırım. Aslında Türkçe'de, en azından eski dilde, bir karşılığı olabilir. Biraz araştırmak gerek. Teleffuzu nasıl ki acaba? Hipokrat diyesim geliyor. :) Hipokrayt mı, haypokrayt mı, hipokrit mi?

    (Bu arada ablacım, geçen aradığında ben telefonda bu yazıyı okudum ya. Sonradan doğru düzgün okuyamadığımı, senin de bir şey anlamadığını anladım, çok güldüm kendime, he he.)

    Sesli sözlük'te bu sözcüğü şöyle açıklamışlar:

    One who plays a part; especially, one who, for the purpose of winning approbation of favor, puts on a fair outside seeming; one who feigns to be other and better than he is; a false pretender to virtue or piety; one who simulates virtue or piety. a person who professes beliefs and opinions that he does not hold.

    Aferin bu sözcüğe. Çok başarılı buldum kendisini. İşe alıyorum!

    :)

    YanıtlaSil
  3. Canim benim ben cogunu anlamistim :) Hipokrit diye okunuyor.
    Beni de ise alsana bu arada:) Benim de cok guzel anlamlarim var. Her yere yakisirim :)

    YanıtlaSil
  4. Sen zaten iştesin gülüm, bilmiyor muydun? :)

    YanıtlaSil