28 Ağustos 2008

Savaş

Beyza'nın, şunca zaman sonra adeta patlayarak ortaya çıkan, şimdilik çok başarılı bulduğum öyküsünü yarıda kesiyor gibi olacağım. Ama çok yazarlı blogların özelliği ve güzelliği de bu değil mi zaten?

Dört yanı savaşlarla çevrili bir kara parçası olmamıza az kaldı. Bu adi, ilkel virüs, düşünüldüğünden çok daha bulaşıcı. Bu ortamda bunları konuşmaktan pek hoşlanmıyorum ama, en azından alıntı filan yaparak savaş denen insanlık lanetine karşı tavrımı belirtmek isterim. En azından burada bunu söylemek yüreğime biraz su serpecek; zira aileleri, kentleri, yaşamları elinden alınacak kadar haksızlığa uğramış insanların varlığı beni sürekli sıcak tutuyor. Siyasetten ve ideolojilerden hoşlanmam, hiçbirinden yana değilim. Ama anti-militarist olduğumu, meselelere böyle 'makro' düzeylerden bakılması gerektiğini savunduğumu söyleyebilirim. ('Makro'dan kastım 'devlet'ler değil insanlık ve uygarlıktır.)

İşte, anti-militarist tavrını kısa bir süre önce öğrendiğim Einstein'dan bir alıntı:
Eğer bir adam, marşla uyum içinde yürüyebiliyorsa, o değersiz bir varlıktır. Kendisine yalnızca bir omurilik yeterli olabileceği halde, her nasılsa, yanlışlıkla bir beyni olmuştur onun. Uygarlığın bu kara lekesi en kısa sürede yok edilmelidir.

Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçsiz şiddetten, aptalca yurtseverlikten, tüm bunlardan nasıl da nefret ediyorum. Ben savaşı öylesine tiksinti verici ve aşağılayıcı buluyorum ki, böyle iğrenç bir eyleme katılmaktansa kendimi parçalayıp yok ederim daha iyi...
Einstein'ın bu tavrını öğrendiğim Yıldırım Türker yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz (İçinde bir Yıkım Edebiyatı yazarı olan Borchert'in tüyleri diken diken eden savaş karşıtı şiirini Celal Üster çevirisi ile okuyabilirsiniz) : Hayır Demenin Hayrı.

Ayrıca Einstein ilginizi çektiyse bakınız (İng.): A. Einstein: The World As I See It. ve Einstein's Credo by Philip W. King.

Burası ise savaş karşıtlarının web sitesi: Savaş Karşıtları nokta org.

İnsan hakları ihlalinin ne olduğu ile ilgili bir makale (İng.) için: What it Means to Violate Human Rights

Uluslararası Af Örgütü Türkiye ve Uluslararası web siteleri.

Human Rights Watch

Unutulmaması gereken bazı savaşlar (wikipedia'dan -ing.)
Ruanda Soykırımı, Afganistan, Irak, Gürcistan, Kashmir, Yugoslav Wars ...