2 Ocak 2009

Berger ve Galeano'dan Gazze'yle Dayanışma Çağrısı

Katliamın ilk gününden beri ne yazmalıyım diye düşünüyordum. Bugün Puşt Ahali! grubundan mail kutuma çok sevdiğim bu iki yazarın çağrısı geldi.

Bizler şimdi de İsrail ve Filistin halkı arasındaki 60 yıllık çatışmanın son –ve belki de kesin bir sondan önceki- perdesini izliyoruz. Bu trajik çatışmanın karmaşıklığı üzerine, kah bir tarafı kah diğerini savunan milyarlarca söz söylendi.

Bugün İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında, aslında bu çatışmanın arkasında her zaman üstü örtük olarak ortada duran hesaplar açıkça günışığına çıkarıldı. Bir İsrailli mağdurun ölümü yüzlerce Filistinli'nin öldürülmesini meşrulaştırıyor. Bir İsraillinin hayatı yüzlerce Filisitinlinin hayatı değerinde.

İsrail Devleti ve dünya medyasının –azıcık bir sorgulamayla- akılsızca tekrar ettiği aşağı yukarı bu. Ve 20. yüzyıl Avrupa tarihinin en uzun yabancı toprak işgalini meşrulaştıran bu iddia, baştan ağaya ırkçı. Yahudi halkının bunu kabul etmesi, tüm dünyanın aynı fikirde olması ve Filistinlilerin buna boyun eğmek zorunda kalması tarihin ironik şakalarından biri. Hiçbir yerde kahkahalar duyulmuyor. Öte yandan, biz buna daha ve daha yüksek sesle çürütebiliriz. Haydi, öyle yapalım.

Evet, daha ve daha yüksek sesle karşı çıkmalıyız! Bağlı bulunduğumuz devletin ve diğer tüm diğerlerinin dış politikadaki iki yüzlülüğüne; ardından yapılan her bir hareketin durmadan çürüttüğü, dilin ucundan kayıp boşluğa karışan yalandan kınamalara; 'insan hayatının değeri' kelimelerinden, sadece tebası olan insanların hayatını anlayan ırkçı yaklaşımlara; kendini uygarlığın kalesi ilan edenlerin en ilkel orman kanunu olan 'güçlü olan haklıdır' şiarıyla kesip biçmesindeki çelişkiyi meşrulaştırma çabalarına; korku dolu gözlerle köşesine sinmiş TIP OYNAYAN TÜM DÜNYAYA daha ve daha yüksek sesle karşı koymalıyız!

Haberin Kaynağı
John BERGER
Eduardo GALEANO

Ayrıca ziyaret edilmeli: Filistin'e Gönül

Askere gitmek istemeyen İsrailli 12. sınıf öğrencilerine destek: Tell Israel: Free the Shministim!