9 Haziran 2007

Sistem Patlasın İçinizde, ÖSS girsin...

Başlıktaki sözler Deli'nin "ÖSYM Götümü Ye" şarkısından bir parça. Bu yazımda da yazdığım gibi ÖSYM bu şarkı dolayısıyla grup elemanlarına dava açmıştı "ben senin götünü yemem, banane" diye.

Bak sinirlendim yine, göt möt diyorum ayıp oluyor :0

Nereden geldim? Hah. Kendi haberlerinizi de yayınlayabileceğiniz bağımsız /açık yayın sitesi İstanbul İndymedia'dan öğrendiğime göre, ÖSS'den bir hafta önce Kadıköy'de bir tepki yürüyüşü yapılacak.

Elemelere, sınavlara, ölçütlere karşı değilim. Okul hayatının, sanki kazanınca hiçbir dert kalmayacakmış gibi, üniversite sınavına odaklanmasına; haybeye para kazanan tükürük ağızlı dershane sahiplerine; senelerdir yapıldığı halde sınavın birçok saçma sapanlıklarına hala çözüm bulunmamış olmasına... Eğitimin bu hale getirilmesine KARŞIYIM.

Ve bu da çok önemli: ÖSS karşıtlığının ideolojik tepkilere dönüştürülerek arada kaynatılmasına da karşıyım! Ben sadece sistemin değişmesini, yeni bir sistem kurulmasını; 18 yaşında, dışarıdan zorla, direk damara enjekte edilen hayal kırıklıklarının olmamasını istiyorum.

(Muhalefet olsun diye muhalif olmamak gerek tabi, çözümlerin de konuşulması lazım. Bence, artık paranoyaklığı bırakıp -ki zaten öğrenciler yeterince apolitik yapıldı- YÖK, ÖSYM gibi üst kurumların yetkilerini oldukça azaltmak; her üniversiteye kendi öğrencisini seçme hakkı vermek lazım. Kafamdaki uygulama halihazırda yüksek lisans için yapılıyor ülkemizde.)


“…Türkiye’de üniversite kapısının kilidi olan ÖSS, sanıldığı ve yansıtıldığı gibi, çalışanın her zaman kazandığı, adil bir sınav değildir. ÖSS hem toplumsal eşitsizlikleri yansıtan bir ayna, hem de bu eşitsizlikleri pekiştiren bir mekanizmadır. Bu sınav özü itibariyle sınıfsal, etnik, ulusal ve cinsel temelde bir eleme sınavıdır ve bu özelliiyle her sene binlerce gencin önünde aşılmaz bir duvar olarak durmaktadır..."

9 yorum:

  1. 2 sene sonra bu sınava gireceğim için 'ÖSS'e karşıyım' filan diyemiyorum maalesef, sistemin içinde olup eleştirmeyi bahane anlıyorlar. 'Çalışacaksın' diyorlar, haklılar da biraz...

    YanıtlaSil
  2. Haklısın. Benim şu anda bu kadar rahat konuşabilmemin sebebi üniversite konusunda unumu elemiş, eleğimi asmış olmamdır. Ama arkadan gelenler için hala bu kadar sinirlenebiliyorum işte. Hani sistemi değiştirmek istiyorsan önce kurallarını uygulayacak, içine gireceksin denir ya, ondan.

    YanıtlaSil
  3. ben bunu oss ve oys ıkenden berı bılıom 4 kere gırdım ama dusunceme gore tukıede su anda tek yapılacak cozum bu. belkı rafıne edılebılır kı sanırım son bı kac senede ıcerıı daha da bır unıversıte oorencısı secmeye yonelık olması acısından gelıstırdıler. gecen basbakan konusurken kulaıma carptı ve bence adam haklı daha henuz her ılımızde unıversıte yokken ve nufus-unıversıte ılıskısı yetersız dıe kırmızı alarm verıorken sınava gırenlerın %10 u unıversıteye yerlesıorken bunu kaldırmak turkıeye yapılacak en buuk kotuluk olur adamlar son 2-3 senede 40 tane unıversıte acmıslar son 15 yılda her yıl 20 30 tanesını acmayanları cok kotu elestırıp tepkı koymak gerekıor. bence bazı seylere destek vermek gerekır su an oss kalkar da unıversıteler kendılerı oorencı secerse bır oorencı 3 5 unıversıteye basvuracak her bırı 20 30 mılyon alacak ve bu kadar parayı rıske atamayacak hıc kımse denemeyecek bıle ve emınım hayal kırıklıkları daha derın ve unıversıtede okuyanla okuyamayan arasındakı ucurum cok daha fazla olacaktır turkıede bır seyler oluyor ama kımse de sıhırlı deynek yok hızla olmuyor yeter kı basa kım gelırse gelsın bıse yapmayı ıstesın yokun yetkılerı su ve bu aslında tartısılması gereken seyler dııl bır bırımın fazla yetkısının olması o kurumun ıdaresı altındakı yerlerın sefıl ve sıstemın cokmesı ıcın sebeb olmamalı ve hatta oole bıse olur mu daa fazla yetkı calısan bı kurumun mukemmel seeler yapmasını gerektırır. yeterınce calısılmıyor demekkı
    eer samımıyetle calısılmazsa ısterse kral olsun yetkının dıbıne varsun hıc bıse gelısmez bence zıhnıet falan deısmelı. ama bunun deısmesının gerektıı o kadar buuk kıtlelerce ıstendıınden bunu engellemek ıcın korku salan nelerın ortalıkta cırıt attıını goruyoruz bundan dolayı da bu ulkede zıınıet de deısmıcek dolayısıyla da calısan ınsanlar da her zaman engellenecek bızde saa sola uzulcez uzulmemız gereken bız deılsek de belkı de sanslı azınlık ıcınde olduumuz ıcın sevıneceız yazık baska bıse deıl..

    YanıtlaSil
  4. Anladığım kadarıyla 'bu sınav bize (şimdilik) müstehak' diyorsun Kralım. Bence de zihniyet değişmeli. Ama 'zihniyet ' dediğin nedir, nasıl oluşur? Kendi kendine doğan, büyüyen, ölen, dışarıdan uyarıcılara kapalı bir organizma mı bu zihniyet dediğimiz? Bu zihniyet lafından çok sıkıldım gerçekten, 'dış mihraklar' gibi bir şey oldu sonunda -anlamı kaydı gitti.

    (Zihniyetin Türkçe sözlükteki karşılığını bulamadım şimdi. Ama bana 'anlayış' güzel bir karşılık olurmuş gibi geliyor.)

    Zihniyet, içinde bulunduğu zamandan, mekandan, sistemden, ortamdan vs. etkilenir diye düşünüyorum. Üst kurumlar yaratılarak tüm yetkilerin üzerilerine yüklenmesi, bireylere ise kağıt işlerini bırakan bir ortamda kişinin zihniyeti, bir süre sonra 'nasıl olsa benim yerime yapılıyor' olur.

    Demek istediğim; üniversite sınavı vs. gibi uygulamaları değiştirir değişmez her şeyin güllük gülüstanlık olacağını, kimsenin haksızlığa uğramayacağını düşünmek saflık olur. Bir süre, insanlar yeni bireysel sorumluluklarının farkına varıncaya kadar bozukluk sürecektir -değişime alışmak zor ne de olsa.

    Belki biraz tepeden inmeci bir yaklaşım oldu ama, bundan sonraki taleplerin alttan gelebilmesi için böyle bir şeyin -yine- yukarıdan düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. 'Biz böyleyiz, biz koyunuz, bize ancak bu yakışır fazlasını kaldıramayız' denmesini haksızlık olarak görüyorum. Kaldı ki artık, insanlar bu konuda sesini yükselterek konuşur, seslerini duyurur oldular.

    Para meselesine gelince, emin ol şimdiki başvuru parası da toplamda hiç az değil. Yine mağdurlar var. Onu bırak, 'lise -üniversite giriş' entegrasyonu sağlandıp da dersanelere gitmek zorunda kalınmayınca 35 tane değil, 135 tane üniversiteye başvuracak para kalacaktır.

    Bir şey daha diyecektim, unuttum. :}
    Sana cevap vermekten çok, aklımdakileri yazmış olabilirim Rıdvan, zira sadece bir kısmını anladım sanırım yorumunun. Hoşgör artık he mi :)

    YanıtlaSil
  5. Yorumumu okuyunca, aklımdakileri atlaya atlaya yazmandan dolayı, pek bir çelişik, pek bir kopuk olduğumu farkettim.

    En iyisi başka hiçbir şeyi karıştırmadan şöyle bir özetçik yazayım da anlatmak istediğimi anlatayım:

    "Baskıcı bir ortamda 'zihniyet, o baskının götürdüğü yönde gelişir. Elbette değişimin ağırdan alınanı makbuldür. Ama önce tetikleyici bir dış uyarı gerekir. Baskı yaratan güçlerin elini çekmesi, değişim için dışarıdan dürtüklemesi gibi. Ağırdan alınacak olan değişim/ dönüşüm bundan ancak bundan sonra başlar."

    diyorum ben. Tamam, oh. :)

    YanıtlaSil
  6. ya insanlar birbirini sevmeli

    mutluluk peşinde koşmalı ve bunun da başka insanları ezerek olmayacağını bilmeli

    onun dışında eitim de öss de olsa da oluurr olmasa da oluur :)

    hayat güzel be yav.

    YanıtlaSil
  7. Aman evet, hayat güzeldir :)

    (Ama daha da güzel olabilir, nıhaha)

    YanıtlaSil
  8. hehe supersin deniz kutluorum cenemi kapamak için zor tutuodum tam da basarmıstım kiiiii :)

    bu arada kural dusmanlıım yuzunden annasılmaz yazılar yazdıımı bılıom bı de bunnara Q klavyeye gecmek zorunda kaldım bu eklendı turkce karakterler klavyenın bı kosesıne toplanmıs duruo ve bende usengec bı ınsanım oncın turkce karaktersız oluo genelde yazılarım yanı ekstra annasılmaz oluolar sanarım artık sabrınızın derecesıne ve ılgınızı cekmesıne gore okumanızı bastan kabullenıom :)

    ya hayat daha güzel olabilir dediğin şey işte bende bir süre öyle düşünerek yaşadım ve hayatın kendi kafamdaki güzel şeklinde yaşanması gerektiğini düşündüm sonra benim kafamdaki güzelle hiç alakası olmayan bir hayatı uygulamaya koymak isteyen insanlarla karşılaştım ve onlarla diyaloğa girince onların da hayatı güzelleştirmek istediklerini ve bunun için uğraştıklarını gördüm. güzel izafi ve herkesi mutlu edecek bir güzel yok. bir mutluluk tablosunun içinde de bir kişi bile mutlu değilse o mutluluk tablosu değildir. sadece o kişiyi görmezden gelebilir ve bunu mutluluk tablosu varsayabilirsiniz. bana göre de bu hunharca bir davranıştır. başkasına göre bu bir bedeldir, bir gerekliliktir, adaletsizliktir, isitsnalar kaideyi bozmazdır, ne yani 1 kişi için 99 kişinin mutluluğunu yok mu sayalımdır. ne duşunurlerse duşunsunler o bir kişi er geç 10 olur ve mutluluk olmaz. dolayısıyla 1 den fazla kişinin bir arada yaşadığı bir yerde ben mutluluğun olacağına ve buradan da daha iyi bir hayatın olacağına inanmıyorrum. bir sistem düşün ki bir yeri duzeltmek için bir yeri bozmak zorundasın. öss istediğimiz gibi olursa işsizlik problemi istediğimiz gibi olmaz işsizlik duzgun olursa ticari mal alışveriş ekonomi iyi olmaz o iyi olursa şu iyi olmaz falan filan. sonuçta olay şudur sadece kendini düşünür ve benim hayatım iyi olmalı diyip yola çıkarsan işte onu gerçekleştirebilirsin ama herkesin haytı duzelsın dıye bırşey mumkun değil. guncel bır konudan orneklersem mazot 1 ytl olursa, oradan alınmasından vazgecılen vergı baska bı yerden alınacaktır. en olmadı bızım geleceğimizden alınacaktır gibi.. maddiyatta ve manevayatta zenginliğin mutluluğa ve iyi bir hayata işaret ettiğini varsayarsaak o zaman şu cok nettır bırılerı zengınse bırılerı fakır olacaktır bırılerı guluyorsa bırılerı ağlayacaktır ve hayat bırılerı ıcın ıyı ıse bırılerı ıcın kotu olacaktır. bunun dısında bırsey bence mumkun değildir ve herkesin iyi bir hayatının olacağını dusunmek ve soylemek bence kandırmaya calısmaktır dolayısıyla burda gereklı olanın bu mutluluğun yani iyi hayatın dolaşımda kalmasıdır. hep bırılerının gulmemesı bunun donusumlu olmasıdır. ancak bu mumkundur. bugun sen bu oss den nefret edebılır ve mantıken dusunup bu cok kotu bı sıstem ıyısı budur dıyebılırsın ancak bır baskası da hayır bu ıyıdır der ve senı elestırır. bence su an klkmaması gereklı maddı sorunlarının su an da oldugunda haklısın ama bu sekılde sonucta zekı olan calısan az da olsa yıne de ıstedıı yerı kazanabılıo dıer sıstemde tamamen unıversıtelerın keyfılesıp bırer derebeylık halını almaları ve her unıversıtenın belırlı kesımın okulu halıne gelmesı olası falan fılan bılemıorum genel sınavsız sıstem bana daha cok genc ve oturmamıs bır ulkede cok yanlıs olur gıbı gelıyor. valla basta ne dıodum sımdı ne dıorum unuttum bayaa uzun oldu en bı genel konumzla da alakalı mı bılemıom ama yazdım gıttı ıste hehe

    YanıtlaSil
  9. kraL bayan ı gördn geLdn gaza :P döktürmüşsn çok uzn olmş bea oku oku bitmior :)

    YanıtlaSil