16 Aralık 2008

Mamak'a Yiğit Geldi

Yıl 2003. Yiğit Gazi Endüstri Mühendisliği'nde okumak üzere Ankara'ya, bizim (Berfu -Beyza-Ben) yanımıza yerleşti. Aylardan Eylül oldu. Okul açıldı, dersler başladı. Ve Yiğit daha ilk haftasında, neredeyse on yıl Ankara'da yaşamış olan ablam da dahil olmak üzere hiçbirimizin ayak basmadığı Mamak'a gitti!

Yeni Türkü'nün Sonbahar'dan Çizgiler şarkısının (bir Kemal Burkay şiiri) içinde geçen 'Mamak'a sonbahar geldi'den başka cümle içinde bile kullanmayı beceremediğimiz, nerede olduğunu ve nasıl gidildiğini zaten bilmediğimiz, çok uzaklarda bir Ankara ilçesi idi bizim için Mamak. Yiğit o akşam gelip de "ben bugün Mamak'a gittim" deyince önce Yiğit'e, sonra da birbirimize uzun ve şaşkın bakışlar atmışızdır kesin. "A-a, niye gittin lan?" sorusu biraz gecikmiş olmalı. Birkaç gün önce tanıştığı arkadaşının orada bir işi olduğu için beraber Sıhhiye'den banliyö trenine atlayıp gitmişler. Banliyö konusuna hiç girmiyorum zaten, halen binebilmiş değilim.

Velhasıl velkelam* Yiğit, sonraki beş yılı Ankaray'ın Beşevler -Maltepe -Kızılay güzergahında geçecek olan Ankara zamanlarının ilk haftasında banliyö trenine binerek Mamak'a gitti.

-------5 YIL SONRA ------

Yıl 2008. Yiğit Gazi Endüstri Mühendiliği'nden mezun olduktan hemen sonra askere gitme kararı aldı. Aralık'ın dokuzunu onuna bağlayan gece, bayram dolayısıyla bulunduğu babaevi Yalvaç'ta Yiğit'e bir telefon geldi. Bir arkadaşı kendisinin Bingöl'e, Yiğit'in ise Ankara Mamak'a asker olarak gideceğini duyurdu. Birçok arkadaşının askerliği Ankara'nın doğusuna çıkan Yiğit hem sevindi, hem üzüldü. En son tekrar, o arkadaşlarını da yanına alıp bolca sevindi. Sazlı (babamın udu ile) sözlü (cemaatin sesi ile) eğlence yapıldı. Üst komşumuzun ısrarı ile Yiğit'e kına bile yakıldı, anında gitti yıkadı. Öncesinde Ankara'da yaptığımız toplaşma (bkz: üstteki fotoğraf 5 Aralık 08 Nedjima 2), Yalvaç'tan Ankara'ya giderken otogarda uğurlama vs. ile Yiğit'i birkaç baskı yaparak askere uğurladık.

Yiğit 14 Aralık itibariyle, Mamak'ta birliğine teslim oldu. Kendisinin Mamak'la başlayıp yine Mamak'a dönen bir Ankara macerası oldu. Yani, Yiğit Üniversite'de serimizin sonuna geldik. Mayıs'tan itibaren Yiğit Asker'de ve sonrasında Yiğit İş'te maceralarımızda tekrar görüşmek ümidiyle, esen kalalım.**

* Google'da "velhasıl velkelam"ı aratınca ilk sırada Evahalipisi çıkıyor. Bu ikiliyi bu şekilde pek az kişi kullanıyormuş demek ki. Hukukçu baba sahibi olmanın getirileri, götürüleri.
** Eh, artık Yiğit'i buraya yazma konusunda sıkıştırmanın zamanı geldi. Di mi Cevat Abi? (Evet)