6 Nisan 2009

İş Yerinde Bloğa Yazı Yazma Rehberi

Evahalipisi'nden çalışan okurlarımıza dev hizmet:

İş Yerinde Bloğa Yazı Yazma Rehberi

1. Genel bir hazırlık olarak, bilgisayarınızın ekranını en az sayıda insanın görebileceği şekilde ayarlayın. Bu ayarı en kafa arkadaşa gösterme ve uzaktan kendi masanıza sinsice yaklaşma yöntemleriyle birkaç kez kontrolden geçirin. Onaylanan ayarlarınızla oynamayın.

2. Tam karşınızda giriş kapısının, tam arkanızda ise duvarın olduğu özel bir odanız olmadığı sürece, ne kadar ayarlarsanız ayarlayın ekranınızın illa ki görülebileceğini sakın unutmayın.

3. Tüm diğer bilgisayar faaliyetleri gibi bloğa yazı yazmak da sırtını dünyanın (iş yerinin) geri kalanına dönmeyi gerektirdiğinden asla çok derinlere dalmayın. Hareket sensörlerinizi bir karete kid kadar geliştirmeye çalışın. Yine de, doğanın bir işi olarak vücudunuz sadece ön tarafı, biraz da yanları görmek üzere tasarlarlanmıştır, orada burada "abi isterse salon bitkisi kamuflajında gelsin, ben müdüre yakalanmam yea" diye hava atmayın. Sırtta göz bulunmamaktadır.

4. Çalıştığınız firma, haber vermeden uzaktan masaüstünüze bağlanan bir bilgi işlem departmanına sahipse, mutlaka apartta iş hayatınız boyunca yaptığınız en karmaşık dosyayı açık bırakın. Mouse'sunuz onların hakimiyetine geçmeden önce o dosyayı açmak için sadece yarım saniyeniz olduğunu unutmayın.

5. Aynı dosyayı, ekranınızı görecek şekilde arkanızdan geçecek toplum destekli çakal kuvvetleri ve müdür ötesi ışınlar için de apartta tuttuğunuzu unutmayın. Bunun için dosyanın tepesinde nal gibi şirket logosu bulunması, uzaktan bakılan dosyanın işle alakalı olduğuna vurgu yapması açısından önemlidir. Ancak, bir insan gözünün göremeyeceği bir hızda ekranı aşama aşama kaplayarak açılan o pencere (iş dosyası) bu durum için özel geliştirilmiş çakal ve müdür gözünden kaçmayacağı için, yarım saniyeden daha az bir vaktiniz olacaktır. Evde pratik yaparak kendinizi bu konuda geliştirin.

6. Bloğa yazı yazarken bir güvercin gibi ürkek boyun ve göz hareketleri etrafınızın sizden kuşkulanmasına, eli boş iş arkadaşlarınızın "len bu kesin gizli bir işler çeviriyor, sinsi sinsi izleyeyim" adlı dikkatlerini çekmenize yol açacaktır. Böyle bir durumda, sanki gerçekten çok önemli bir iş yapıyormuşcasına kedi çevikliğinde tavırlar sergilemek, masanızdan kalkıp hızlı hızlı mutfağa gidip gelmek, içeriği önemsiz bazı kağıtları birkaç dakika çok ciddi bir ifadeyle incelemek ve yemek tarifi bile olsa bir sayfa çıktı alıp sanki önemli bir şeymiş gibi en saftirik arkadaşınıza göstererek üzerinde konuşmak, güvercinlik etkilerini yok edecek ve dikkatleri sizden uzaklaştıracaktır.

7. Çok komik bir şey yazıyor bile olsanız asla gülmeyin, hatta gülümsemeyin. Zira Türk insanının çalışma mantığı şöyle işler:
Gülüyor = Ciddiyetsiz = Tembel.
Bu durum için bu denklem doğru olabilir. Fakat diğer her şey için de bunun geçerli olduğunu unutmayın. Şöyle ki, işinizden çok keyif alıyorsanız bile her an şikayet halinde bulunmanızın, toplum desteği almanıza yardımı olacaktır. Çünkü;
Şikayet ediyor = İş yapıyor = Çalışkan
denklemi de, E=mc2 kadar değişmezdir.

8. Altın kural: Ancak ekrana baktığınız müddetçe çalışıyor gibi görünebilirsiniz. Müdürler, sizin dokuz saat boyunca ekrana bakarak aralıksız iş yaptığınızı düşünecek kadar eblek değillerdir. Yine de, yazacağınız yazıya referans vermek için çantanızdan, kapağından iş dışı olduğu anlaşılan bir kitap çıkarıp karıştırmaya başladığınızda tüm gözler "ahanda iş yapmıyor" edasında size çevrilecektir. Yazacağınız yazı için hazırlıklarınızı mola verdiğiniz sırada yapmanız hayırlı olacaktır.

9. Kimseden korkmadığınız kadar sekreterden korkun. Kimseye kasılmadığınız kadar sekretere kasılın ki korktuğunuzu anlamasın.

10. İş yerinde bloğa yazı yazmak, her seferinde yaşanan bunca heyecan nedeniyle bünyeye bol adrenalin pompalar. Bu nedenle, bir süre sonra bu adrenalin olmadan yaşayamayacağınız için iş yerinde bloğa yazı yazmaya bağımlı olabilirsiniz. Tedavisi yoktur. İşsiz kalma durumu, bu bağımlılığa sahip olanlar için, daha da tehlikelidir. Geçmiş olsun.

Bu yazı da bitti. Huh. :)