3 Ağustos 2009

Tablo Gibin Değil Gibin #1

Elinde terazisi ile gördüğünüz adam Hacı Bekir olmakta. Kendisi pek bi bilindikmiş mereğimin. Türkiye'nin bir çok ilinde lokumcu tükkanı varmış. Onunla ilk tanışmam Ankamall'de annem ve berf ile yürürken annemin "aa meşhurdur hacı bekir, bilmiyo musunuz?" demesi ile oldu. Ardından da bir Murfy kuralı gibi bir hafta içinde kendisi ile ikinci bir münasebete girince bu blog yazısı mecburi hale geldi. Adam meşhur da nasıl meşhur olmuş, ne zamanın adamıymış?

Yukardaki resim İtalyan ressam Amedeo Preziosi'ye ait. 1858 yılında İstanbul'a gelen ressam Hacı Bekir'in lokumlarını tadınca bir de resmini yapmak istemiş ve oryantalist ressam Preziosi'nin bu suluboya çalışması ortaya çıkmış. Ben illa bu tablonun orijinal'ini görecem yetmedi diyosan, Louvre Müzesine doğru uzanman gerekiyor.

Osmanlı döneminde lokumun yaygınlaşmasını sağlayan ve dünyada bile tanıtan insan işte şu sarıklı ve belinde beş dolamalı kuşak takan Hacı Bekir'den başkası da değil. Ayrıca tablodan
anladığımıza göre kediler bile onun lokumunun hastası arkadaş.

Anlatılana göre Hacı Bekir sarayda baş şekerci (confectioner) ünvanını bile almış. Ününe ün dememiş, Mısır'da ve Kahire'de tükkanlar açmış. İngiliz bir gezgin ise o dönemde lokuma Turkish Delight ismini koymuş.

Yoğurttan sonra aklımda kalacak ikinci Türk yiyeceği oldu kendisi.